29 maart 2021 

Vervangt online vergaderen zakenreizen?

Vervangt online vergaderen zakenreizen?

Nu de grenzen dicht zijn en iedereen geadviseerd wordt vooral thuis te werken, is vergaderen iets dat u alleen nog vanuit huis via een scherm doet. Is dit tijdelijk? Of blijft dit in de toekomst het zakelijk reizen vervangen? Wij zijn benieuwd naar uw mening!

Let’s meet!

Skypen was al langere tijd een bestaand werkwoord, maar zoomen, teams-overleggen en Google-meeten zijn ook ineens helemaal ingeburgerd. We weten inmiddels allemaal hoe het werkt en hoe we een online vergadering opstarten. Toch is niet iedereen daar even blij mee. Elkaar in het echt ontmoeten levert heel andere gesprekken op. De emoties, ‘spontane’ ideeën en interactie valt weg bij online meetings. Iedereen praat om de beurt en als u met meerdere leden te maken heeft tijdens een vergadering, dan ziet u de rest op uw scherm op het formaat van een visitekaartje.

 

Internationaal zakendoen

Mensen die te maken hebben met internationale contacten zijn ook verdeeld. Sommigen vinden het misschien juist prima, om vaker bij het thuisfront te zijn. Anderen hebben bewust gekozen voor een leven met enkele weken per maand in het buitenland vertoeven. Zij gaan het liefst terug naar hoe het was, alleen al omdat ze niet gewend zijn zo vaak in Nederland te zijn. Ze kampen met tijdverschil, wat niet altijd even handig is. Maar ook omdat u de zakenrelatie aan de andere kant van de wereld eens in de ogen wilt kijken. Face-to-face zakendoen geeft een andere ervaring dan via een scherm. Soms zelfs ander resultaat.

 

Sociale behoeftes

Daartegenover staan de werkgevers, die zien dat online vergaderen tot op zekere hoogte prima werkt voor hun bedrijfsvoering. Veel van hen zien een toekomst met kleinere kantoren en minder (buitenlandse) reizen. Vanuit die gedachte is fysiek samenzijn niet meer zo nodig. Toch lijkt het verstandig om ook naar de sociale behoeftes van de mens te kijken. Daarnaast zijn er bij bet personeel soms zelfs thuis verbouwingen nodig om ze een rustige werkomgeving te bieden. Omdat bijvoorbeeld de partner ook thuis moet werken, zit men vooralsnog in de slaapkamer van een van de kinderen. Dat geeft een inbreuk op de privacy. Niet ideaal en zeker niet voor altijd. Tenminste, zo denken wij erover.

 

Wat denkt u?

Wij denken dat straks, als de pandemie voorbij is, online vergaderen deels blijft, maar dat men ook weer teruggaat naar de werkvloer en daarvoor zakelijk reizen weer nodig is. Men hecht veel waarde aan een persoonlijke ontmoeting. Deelt u onze mening of denkt u daar heel anders over? We zijn benieuwd, laat gerust een reactie achter.

Reactie plaatsen